Inwonersinitiatief: 19 woningen erbij in Bergharen

Foto: Pixabay

Bergharen krijgt er tot 2023 19 woningen bij in het gebied tussen de Wijksestraat en Molenweg. Meer dan de helft worden betaalbare woningen voor starters. Het college besloot deze week hieraan mee te werken.

“Dit initiatief draagt bij aan de leefbaarheid van het dorp en sluit mooi aan op de woonbehoefte van Bergharen en onze gemeente”, aldus Geert Gerrits, wethouder Wonen.

De woningen vormen straks samen een gemêleerde woonbuurt voor diverse doelgroepen. Van de 19 woningen gaan er minimaal 10 naar een groep jonge starters die in Bergharen wil blijven wonen. De toekomstige bewoners gaan zich binnenkort verenigen in een zogeheten CPO, een collectief particulier opdrachtgeverschap dat gezamenlijk opdrachten geeft voor ontwerp en ontwikkeling van hun woningen.

Starter

In Bergharen komen nauwelijks betaalbare woningen beschikbaar. Luuk Buijs: “Ik ben al zeker 1,5 jaar aan het rondkijken voor een betaalbare woning in de buurt. Dat is nog niet gelukt omdat de prijzen zo hoog zijn tegenwoordig dat het als starter erg lastig is om ertussen te komen. Dit project betekent veel voor mij. Ik woon hier al mijn hele leven. Sociaal gezien heb ik alles in Bergharen: vrienden, familie, voetbalvereniging, carnavalsvereniging en noem maar op.”

Ik ben al zeker 1,5 jaar aan het rondkijken voor een betaalbare woning in de buurt

Een CPO bleek de beste mogelijkheid te zijn om toch in Bergharen te kunnen wonen. Daarom gaat Buijs binnenkort samen met de overige bewoners een CPO-vereniging oprichten. Nu de locatie bekend is, kunnen ze verder met het concreet maken van hun plannen.

Toegevoegde waarde

Wethouder Gerrits juicht het initiatief in Bergharen toe: “Erg mooi als mensen uit het dorp zelf de handen ineenslaan voor zo’n uitdagende klus. Op deze manier heeft nieuwbouw echt een toegevoegde waarde voor de gemeenschap. Daarom werken we als gemeente hier graag aan mee.

Natuurlijk blijven we scherp letten op kwaliteit en op het behalen van de gemeentelijke woonopgaven. Met minimaal 50 procent betaalbare woningen zit dit woningbouwinitiatief op de juiste koers. Binnenkort hopen we samen de intentieovereenkomst te kunnen ondertekenen waardoor er voor alle partijen duidelijkheid ontstaat.”

Zie ook:
Wijchen maakt extra woningbouwplannen

Particulieren zorgen voor 49 nieuwe woningen

ACHTERGROND: 1500 woningen in 10 jaar in Wijchen

 

Reacties