Groen Klimaatplein helpt tuinbezitter op weg

(v.l.n.r.) Wethouder Paul Loermans, Sanne Gommers (TuinWereld) en Brenda Horstra (Tuinbranche)
Foto: CIZO Communicatie Wijchen

Bij TuinWereld Wijchen is vanmorgen een Groen Klimaatplein geopend. Er zijn nu circa 30 van die pleinen in Nederland. Consumenten kunnen er informatie krijgen over verduurzaming en vergroening van hun tuinen.

Sanne Gommers: Foto: CIZO Communicatie Wijchen

“We hebben onder meer een tuintje aangeplant met insectvriendelijke planten en een sedumdakje geplaatst dat je zowel op een recht als een schuin dak kunt leggen. Het houdt in de winter de warmte binnen en en in de zomer de hitte buiten. Zo proberen wij de klanten te motiveren”, vertelt Sanne Gommers van TuinWereld Wijchen.

“Er is ook een moestuin aangelegd. Die wordt steeds populairder; mensen vinden het heerlijk om uit eigen tuin te koken. Met dit Klimaatplein willen we de mensen helpen om een steentje bij te dragen aan een mooie, duurzame en biodiverse tuin.”

Tuinbranche

Een aantal medewerkers van het tuincentrum heeft een opleiding gehad van Tuinbranche Nederland om klanten goed advies te kunnen geven over een duurzame en klimaatadaptieve tuin. Tuinbranche Nederland nam in 2020 het initiatief voor Klimaatpleinen.

“De klimaatopgave is enorm groot; daar moet iedereen aan meewerken”, zegt Brenda Horstra van Tuinbranche Nederland. “De helft van Nederland bestaat uit particuliere tuinen en als mensen in hun eigen tuinen bij gaan dragen aan biodiversiteit en ook klimaatadaptatie, dan helpt dat enorm. Gemeenten en ook de waterschappen weten dat mensen een bijdrage kunnen leveren, maar ze weten vaak niet hoe. Op dit Groene Klimaatplein worden mooie voorbeelden gegeven. TuinWereld Wijchen heeft direct gezegd: wij doen mee en is een voorbeeld voor andere. De mensen hier hebben een groen hart.”

Stappen

Wethouder Paul Loermans die samen met Sanne Gommers en Brenda Horstra het plein opende, vertelde: “We zijn als gemeente wel bezig. Zo houden op een andere manier onze parken bij en zijn we anders gaan maaien We maken stappen, maar het gaat niet snel genoeg. Daarom ben ik blij met dit initiatief vooral de manier waarop dat wordt gedaan: door mensen mee te nemen.”

Eigenaar Cees Gommers van TuinWereld Wijchen: “We willen duidelijk maken dat vergroenen heel leuk is en helemaal niet veel werk hoeft te zijn. Dat willen we met dit plein laten zien.”

Zie ook:
Wijchen krijgt een Groen Klimaatplein

Reacties

Cookieinstellingen