Wijchen telt bijna 41.500 inwoners en zal nog groeien

Foto: Pixabay

Wijchen telt momenteel 41.371 inwoners. De komende 10 jaar wordt een bevolkingsgroei verwacht van een paar duizend inwoners en is een grove schatting dat Wijchen eind 2030 ruim 45.000 inwoners heeft.

Voor de periode van 2030 tot 2050 zal volgens het college van burgemeester en wethouders (B en W) een verdere lichte groei niet vreemd zijn. Dat is gebaseerd op de langetermijnscenario’s van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor de subregio en de hoge woningbouwambities van de provincie. Dit antwoordt B en W op vragen die de Wijchense VVD stelde over de bevolkingsgroei voor Wijchen.

Wijkaccommodaties

De bevolkingsgroei heeft voor Wijchen gevolgen voor de maatschappelijke voorzieningen. Wat betreft onderwijshuisvesting kan de groei niet opgevangen worden in de bestaande basisscholen. Voor maatschappelijke voorzieningen als wijkaccommodaties zal de gebruiksdruk aanvankelijk niet groot zijn. In nieuwbouwwijken groeit de vraag naar wijkruimte langzaam; MFA De Brink is daar een voorbeeld van. De druk op de sportaccommodatie zal waarschijnlijk toenemen.

Voorzieningen

Gebiedsvisie Wijchen-West

Het is volgens B en W moeilijker in te schatten wat de bevolkingsgroei betekent voor de druk op andere voorzieningen zoals zwembad, bibliotheek, theater en middelbare scholen. Uitgaande van een groei van circa 4000 inwoners in de komende 10 jaar zal de druk toenemen, maar kan die binnen de huidige omvang opgevangen kunnen worden, aldus het college.

Wijchen-West

De nieuwbouwplannen in Wijchen-West geven volgens de laatste leerlingenprognose op de piek een behoefte aan 21 klaslokalen. Het lijkt volgens het college voor de hand te liggen dat er in die nieuwe wijk een eigen basisschool zal komen, gecombineerd met kinderopvangvoorzieningen. Met meer dan 400 basisschoolleerlingen extra in Wijchen-West komt de beschikbare capaciteit voor gymnastiekonderwijs waarschijnlijk onder druk te staan. Onderzocht moet worden of een nieuwe gymzaal nabij de nieuwe school noodzakelijk is.

Onderwijsgebouwen

Voor de kortere termijn tot 2030 is de gemeente reeds in gesprek met onderwijskoepel Kans en Kleur over de onderwijsgebouwen in de bestaande en nieuwe wijken. Voor de langeretermijnvraag, na 2030, is het nodig om eerst andere vragen te beantwoorden zoals: wil Wijchen nog wel verder groeien na 2030?

Zie ook:
VVD: meer inwoners betekent meer voorzieningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen