AWC 90 jaar | De jeugd staat altijd voorop

De jeugd heeft altijd een belangrijke rol gespeeld bij AWC.
Foto: archief sv AWC

Sv AWC, of in de volksmond AWC, bestaat op 28 april precies 90 jaar en dat wordt komend weekend al groots gevierd. In de aanloop naar dat feestweekend belichten wij op wijchen.nieuws.nl in diverse artikelen de geschiedenis van Wijchens oudste nog bestaande voetbalclub. Vandaag deel 3: Samen één, samen beter.

Sportpark De Wychert is al vele tientallen jaren het thuishonk van AWC. In 1967 werd een nieuw clubhuis geopend dat in 2003 werd uitgebreid en gerenoveerd met hulp van vele vrijwilligers. In december van dat jaar kon de burgemeester het volle clubhuis officieel openen.

Jeugdhonk

Frans Derks werd in die tijd voorzitter en zou dat blijven tot 2015, op een tussenstop van 3 jaar na. In die jaren had Wim ter Haar de scepter in handen. Erick Loermans werd in 2015 de tiende voorzitter van AWC en hij mocht in zijn eerste jaar direct het vernieuwde jeugdhonk en de nieuwe bestuurskamer openen; ook die werden verbouwd met de hulp van vele vrijwilligers.

In november 2018 werd Jan Dijkmans de opvolger van Loermans als voorzitter, maar een jaar later gaf hij aan wegens privéomstandigheden te willen stoppen. De club is nog op zoek naar een opvolger.

Foto: archief sv AWC

Hoofdklasse

De periode na 2004 was sportief gezien er een van veel schommelingen tussen tweede klasse en eerste klasse: 2004 promotie, 2006 degradatie, 2008 promotie, 2009 degradatie en 2010 promotie. In 2014 promoveerde AWC voor het eerst naar de hoofdklasse, maar een jaar later keerde de ploeg weer terug naar de eerste klasse.

Het seizoen 2017/18 betekende de tweede promotie naar de hoofdklasse in de clubgeschiedenis. Sinds 2017 is Camiel Jager hoofdtrainer van sv AWC. Onder zijn leiding heeft de club zich in de hoofdklasse weten te handhaven.

Jeugdopleiding

AWC heeft altijd een sterke jeugdopleiding gehad. Zes jaar geleden sprak de club de ambitie uit om een erkende Lokale Jeugdopleiding op te zetten. Door Piet Hubers werd in de tijd dat de financiële situatie verre van rooskleurig was een voetbalplan opgesteld met als titel ‘Van teamcultuur naar clubcultuur’. In maart kwam de bevestiging van de KNVB dat de Wijchense vereniging die status heeft behaald. Het certificaat wordt eind april uitgereikt.

Saamhorigheid

Sv AWC is in 90 jaar uitgegroeid van ‘familieclub’ tot de huidige ontmoetingsplek voor iedereen met passie voor voetbal. Het saamhorigheidsgevoel van de oprichtingsnaam is hierbij altijd blijven bestaan en komt nog steeds tot uiting in de slogan van de club: ‘Samen één, samen beter’. Inmiddels heeft de club ruim 1000 leden en lijkt niets in de weg te staan om over 10 jaar het eeuwfeest te vieren.

Zie ook:
Deel 1: De oprichting
Deel 2: Promoties en degradaties

Dit is een enigszins aangepaste versie van het artikel dat te lezen is op de site van sv AWC.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina of krijg gratis onze
dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Reacties

Cookieinstellingen