Oekraïense vluchtelingen blijven langer in Wijchen

Foto: Gemeente Wijchen

De noodopvanglocatie in het voormalige gemeentekantoor in Wijchen blijft langer beschikbaar. Met de aanhoudende oorlog in Oekraïne heeft de gemeente besloten om het pand 4 maanden langer beschikbaar te stellen. Na 1 maart 2023 wordt het pand gesloopt.

In april heeft gemeente Wijchen het oude gemeentekantoor aan de Kasteellaan gereed gemaakt als noodopvanglocatie voor 150 Oekraïense vluchtelingen. In eerste instantie voor 6 maanden. Met de aanhoudende oorlog in Oekraïne heeft de gemeente besloten om het pand langer als opvanglocatie te gebruiken.

Dankbaar

Burgemeester Marijke van Beek. Foto: Wikipedia

Burgemeester Marijke van Beek: “De oorlog in Oekraïne blijft voortduren en zorgt voor een grote stroom vluchtelingen die een veilige plek zoeken. Wij zijn als gemeente erg dankbaar voor de manier waarop we de afgelopen maanden als hele gemeenschap de Oekraïense mensen hebben opgevangen.”

Opvanglocatie

Inmiddels wonen er ruim 130 Oekraïense vluchtelingen in het pand dat deel uitmaakt van het project Tussen Kasteel en Wijchens Meer. Met dit project wil de gemeente het kasteel en het Wijchens Meer beter met elkaar verbinden. Er komen onder andere woningen, een parkeergarage, een hotel, een grand café en de openbare ruimte wordt aangepakt. Het oude gemeentekantoor moet hiervoor gesloopt worden.

In overleg met de ontwikkelaar van Tussen Kasteel en Wijchens Meer is besloten om het oude gemeentehuis nog 4 maanden extra als opvanglocatie te gebruiken. Dit betekent tot 1 maart 2023.

Onderzoek

Ondertussen start de gemeente met een onderzoek hoe en waar zij na 1 maart 2023 de Oekraïense vluchtelingen huisvesting kan bieden. Van Beek: “Alle lokale initiatieven, hulp, spullen en ondersteuning van vele inwoners, organisaties en verenigingen hebben ervoor gezorgd dat de Oekraïense vluchtelingen een fijne en veilige plek hebben gekregen in ons dorp. En dat willen we hen blijven bieden, zolang het nodig is.”

 

Reacties

Cookieinstellingen