Gemeente kan fastfood Lambrasse niet tegenhouden

Foto: Pixabay

Het is op dit moment niet duidelijk of juridische stappen mogelijk zijn om het vestigen van fastfoodketens bij Lambrasse te voorkomen. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen die de PvdA in juni stelde.

In 2013 is al een principebesluit genomen om bij de planontwikkeling van de tweede fase van Lambrasse horeca, leisure, hotel en zorghotel mogelijk te maken. De bestemming die aan gronden in een bestemmingsplan wordt gegeven, mag niet in strijd zijn met een goede ruimtelijke ordening, aldus het college. “Er zijn niet direct ruimtelijke kwaliteitseisen die maken dat een fastfoodrestaurant wel ruimtelijk aanvaardbaar is en een regulier restaurant of broodjeszaak niet”, aldus het college.

Burger King

Aanleiding voor de vragen van de PvdA was de aangekondigde vestiging van twee fastfoodzaken bij de ‘Struyken-blokken’; op bedrijventerrein Bijsterhuizen komen vestigingen van Burger King en Kentucky Fried Chicken. Ook de mogelijke komst van een fastfoodbedrijf in Wijchen-Noord bij de afslag naar de A326 naast de al aanwezige fastfoodzaken in de regio hebben geleid tot de vragen.

Om een overkill aan fastfoodbedrijven te voorkomen, wil het college wel in gesprek gaan met buurgemeenten. Er is inmiddels al ambtelijk contact met Nijmegen.

Gezonde voeding

De gemeente ondersteunt de Gezonde Schoolaanpak van de GGD op basisscholen, waar gezond eten deel van uitmaakt, zoals een gezonde traktatie bij verjaardagen. “We zien een belangrijke, actieve rol weggelegd voor ouders als het gaat om gezonde voeding tijdens de schooldag. Uiteindelijk is het de ouder die beslist wat kinderen wel en niet eten en drinken.” Het college ziet geen rol voor de gemeente om fruit tegen gereduceerd tarief aan te bieden, zoals de PvdA voorstelde.

 

Reacties

Cookieinstellingen