Project ‘Kamers met Aandacht’ wordt verlengd

Foto: Pixabay

De gemeente wil het project ‘Kamers met Aandacht’ met een half jaar verlengen. De gemeenten Wijchen is samen met Heumen, Beuningen, Druten en Nijmegen medio 2021 gestart met de pilot Kamers met Aandacht voor de duur van 1 jaar, met een optie op verlenging na evaluatie.

Stichting Kamers met Aandacht helpt hierbij. De stichting is een non-profitorganisatie met als doel het aantal dak- en thuisloze jongeren te verminderen.

Jeugdzorg

De stichting Kamers met Aandacht helpt jongeren die uitstromen uit jeugdzorg of maatschappelijke opvang en die niet kunnen terugvallen op een sterk sociaal vangnet. De stap naar zelfstandig wonen is voor hen vaak te groot en hierdoor belanden te veel jongeren in de dak- en thuisloze opvang.

Verhuurder

Het gaat om jongeren tussen de 18 en 23 jaar. Wie in Wijchen een kamer voor tenminste 1 jaar wil verhuren, kan zich aanmelden. Stichting Kamers met Aandacht kijkt of er een jongere is die bij de verhuurder past. Vervolgens worden afspraken tussen de verhuurder en de jongere gemaakt. Ook ondersteunt Kamers met Aandacht de verhuurder bij vragen. De jongere bouwt een netwerk, waarbij de Jeugdhulpverblijfinstelling nog minimaal 6 maanden betrokken blijft om een goede overgang te borgen.

Plaatsing

Een tweetal ontwikkelingen heeft het aantal beschikbare kamers voor Kamers met Aandacht in het afgelopen anderhalf jaar beperkt: corona én de komst van Oekraïense vluchtelingen naar Nederland. Hierdoor zijn recentelijk pas 2 jongeren in de regio geplaatst. Een beeld dat vergelijkbaar is met andere regio’s die ook medio vorig jaar gestart zijn. Er zijn op dit moment in de regio 12 jongeren die wachten op een plaatsing.

Evaluatie

Recentelijk is een tussentijds evaluatie uitgevoerd en nu adviseert het college van burgemeester en wethouders om de pilot met een half jaar te verlengen om zowel Stichting Kamers met Aandacht een prikkel te geven als voor te bereiden op nieuwe financieringsafspraken vanaf 1 januari 2023. De kosten van de verlenging van de pilot in 2022 (projectkosten Kamers met Aandacht) van 4611 euro kunnen incidenteel worden gedekt vanuit bestaand budget.

Landelijke subsidie

De stichting Kamers met Aandacht is in vergevorderd gesprek om voor een deel van de kosten landelijk een meerjarige subsidie te krijgen. Als dit inderdaad gerealiseerd wordt, dan kan het project (bij voldoende resultaten) vanaf 1 januari 2023 tegen lagere kosten gecontinueerd worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen