Afspraken op papier over typen woningen Wijchen-West

De ondertekening van de overeenkomst voor Wijchen-West (zie uitgebreid bijschrift onder de tekst)
De ondertekening van de overeenkomst voor Wijchen-West (zie uitgebreid bijschrift onder de tekst)
Foto: gemeente Wijchen

De gemeente en de marktpartijen hebben deze week hun handtekening gezet onder een overeenkomst voor Wijchen-West. Hierin staan de afspraken tussen de marktpartijen en de gemeente over de ontwikkeling van de nieuwbouwwijk.  

“Wijchen-West wordt een veelzijdige en aantrekkelijke woonwijk. Een wijk voor iedereen”, zegt wethouder Geert Gerrits. “De ongeveer 1300 huizen en appartementen worden gebouwd voor starters, senioren, gezinnen en kleine huishoudens. Een derde deel hiervan komt in het sociale huur- en koopsegment. Ruim de helft van de woningen wordt goedkoper dan de gemiddelde marktprijs.”

Kwaliteit voorop

Het plangebied bestaat uit verschillende woongedeelten, die in fases worden ontwikkeld. “We zijn weer een belangrijke stap verder in de voorbereiding hiervan”, zegt Gerrits over het tekenen van de overeenkomst.

We verwachten rond de jaarwisseling de eerste schop in de grond te zetten

“We verwachten rond de jaarwisseling de eerste schop in de grond te zetten, zodat deze voorbereidingen ook zichtbaar worden. De vaart blijft er dus goed in. Maar kwaliteit staat steeds voorop, want ook over 25 jaar moet Wijchen-West nog steeds een fijne Wijchense woonwijk zijn!”

Natuurcompensatie

In februari werd al de overeenkomst head of terms getekend. Dat is een overeenkomst met afspraken over de hoofdlijnen van het plan. Daarmee geen de partijen elkaar het vertrouwen dat ze een haalbaar plan kunnen maken. De nu getekende anterieure overeenkomst bevat concrete en harde afspraken over alle aspecten van het plan: van aantallen en soorten woningen, CPO’s, zelfbewoningsplicht, school, verkeer, tunnels, duurzaamheid, afspraken over kwaliteit en de borging daarvan, over de wijze van samenwerking en over de verdeling van allerlei kosten.

Kortom, alle afspraken die nodig zijn om te komen tot een haalbaar bestemmingsplan voor de nieuwe wijk. Ook hebben de marktpartijen met de gemeente afspraken gemaakt over natuurcompensatie en milieuvriendelijkheid van de te ontwikkelen woningen.

CPO

Voor de betaalbare koopwoningen geldt een zelfbewoningsplicht. Dat wil zeggen dat beleggers de woningen niet kunnen opkopen. Daarnaast worden ongeveer 100 woningen gebouwd in een CPO-constructie. Dat staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject.

Twintig woningen

Gedacht wordt aan 5 CPO’s met elk ongeveer 20 woningen. De voorwaarden voor deze ontwikkeling zijn nog niet bekend. Van de 5 CPO’s komen 2 in deelgebied De Groene Geest en 3 in deelgebied De Vormers. De gemeente en de marktpartijen verwachten in de eerste fase al een CPO-project te starten.

De Bonte Boomhut

In De Groene Geest komt het Leer- en ontwikkelcentrum (LOC) De Bonte Boomhut. Het LOC start al in het nieuwe schooljaar en krijgt voorlopig een plek in het gebouw van Kindcentrum Westwijzer aan de Blauwe Hof. De aankomende jaren krijgt het LOC de ruimte om te groeien, zodat het na 2028 naar een nieuw gebouw in de wijk De Groene Geest kan verhuizen.

Nieuwbouwplan

Op dit moment wordt gewerkt aan het stedenbouwkundig plan voor Wijchen-West, dat de basis vormt voor het bestemmingsplan. Meer informatie over Wijchen-West staat op

 Fotobijschrift: De ondertekening met (v.l.n.r.) Harold van Rooijen (VOF Wychen-West), Jerom Coppus (Wijchen-West B.V.),  Geert Gerrits (wethouder),  Piet Jansen (Jansen Bouwontwikkeling B.V.), Cor Pijnenburg (Wijchen-West B.V.)

 

Dossier: Wijchen-West
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen