Terrassen niet open en avondklok houdt stand

13 apr 2021, 23:21 Nieuws
schermafbeelding 2021 04 13 om 231751
Daria Nepriakhina/Pixabay

Demissionair premier Mark Rutte gaf dinsdagavond 13 april samen met coronaminister Hugo de Jonge een nieuwe persconferentie over de maatregelen. Er gaat niet veel veranderen. De horeca blijft dicht en de avondklok houdt aan. Wel is er een heropeningsstrategie aangekondigd voor de komende tijd. En er is goed nieuws voor de naschoolse opvang.

Rutte begon met het feit dat er op dit moment twee werelden zijn. De wereld binnen het ziekenhuis waar iedereen hard werkt om het virus te bestrijden. Daar wil men code zwart alles op alles voorkomen. En dan is er ook nog de wereld buiten het ziekenhuis. Dat zijn de mensen die hopen op versoepelingen en het openen van de horeca. Maar het feit is dat er nog elke dag mensen doodgaan, dat de druk op de zorg enorm is en dat de ziekenhuizen op dit moment net zo vol zitten als tijdens de eerste golf, een jaar geleden, aldus Ruttte.

En dit is ook precies waar het kabinet tegenaan loopt tijdens de overleggen in het Catshuis. Mensen lopen op hun tandvlees en het ziekteverzuim is volgens Rutte enorm. Op dit moment zijn er zo’n 160.000 besmettelijke mensen in het land. “Dat zijn cijfers die we niet zomaar weg kunnen gummen. Maar de situatie in de samenleving is niet minder nijpend. Iedereen heeft last van de crisis en overal nemen de problemen toe. “Dat is de spagaat waarin we zitten, net als alle landen om ons heen.”

Openingsplan

De werkelijkheid is dat we dichterbij het einde zijn. De eerste stappen naar de heropening worden genomen zodra we over de piek van de derde golf heen zijn. “We willen hier liever vandaag dan morgen mee beginnen. Zo snel het kan en zo ruim als kan”, vertelde Rutte. De laatste tijd is er dan ook gewerkt aan een openingsplan. Er wordt per week gekeken wanneer de eerste versoepelingen mogelijk zouden zijn. De eerste mogelijkheid daarvoor zou 28 april zijn, maar dat is geen belofte. Het is een hoop.

Buitenschoolse opvang

Wel wordt de buitenschoolse opvang geopend in het hele land. Dit gebeurt op dezelfde manier als het openstellen van de basisscholen. Vanaf maandag 19 april mogen kinderen dan weer daar naartoe voor opvang. Dit geeft de ouders ook weer wat extra ruimte bij het thuiswerken.

Voor het hoger onderwijs geldt nog steeds dat studenten vanaf 26 april 1 dag per week naar school mogen. Zij kunnen dan les op locatie volgen. Dit kan echter ook alleen als de besmettingscijfers het toelaten.

Vijf stappen

Het openingsplan bestaat uit een plan van 5 stappen. De eerste 2 stappen worden behoedzaam genomen, omdat er nog steeds veel mensen ziek zijn. Er wordt dan ook elke week gekeken wat er kan. Volgende week, op 20 april, wordt gekeken of er op 28 april versoepelingen kunnen worden doorgevoerd. Zoals het afschaffen van de avondklok, het openen van de horeca en 2 mensen thuis ontvangen in plaats van 1. Maar dat kan alleen als de cijfers dat toelaten.

De tweede stap is op z’n vroegst op 11 mei, hierbij gaat het bijvoorbeeld om meer ruimte voor sporten. Tot aan de zomer wordt steeds een stapje terug gedaan als het gaat om maatregelen. Steeds opnieuw wordt gekeken hoe de situatie ervoor staat om stappen vooruit te zetten. Op welke datum maatregelen losgelaten kunnen worden, is geen zekerheid en dus ook geen belofte. “Daarvoor is het virus veel te onvoorspelbaar”, zei De Jonge. “Het heeft allemaal te maken met de cijfers, de situatie in de ziekenhuizen, het vaccineren en hoe goed wij ons aan de basisregels houden. De zorg moet het aan blijven kunnen en we moeten kwetsbare mensen kunnen beschermen.”

Basisregels

Om zo snel mogelijk naar dat stappenplan toe te werken is het belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Dat is ook duidelijk te zien tijdens de persconferentie. Op de katheder van beide heren staan drie kaartjes afgebeeld. Wassen, Afstand, Testen, is te lezen en te zien. Het is een extra nadruk die wordt gelegd op de basisregels. Het is namelijk erg belangrijk dat je je handen vaak wast. Maar je moet ook afstand houden tot andere mensen. En als je klachten hebt, laat je dan testen. Wacht die test én de uitslag ervan in quarantaine af. Zo beperk je de kans dat je iemand toch nog besmet met het virus.

schermafbeelding 2021 04 13 om 231516
Bron: RIjksoverheid